História futbalu

Športový život

Najstarším a najpopulárnejším športom vo Velčiciach bol futbal. Prvý futbalový výstroj zakúpilo Úverné družstvo v 40. rokoch. O ich kúpu sa zaiste pričinili Sopkovci – študenti, synovia účtovníka družstva s ďalšími nadšencami. Podĺa záznamov kronikára Velčičania chodili hrávať futbalové zápasy takmer po celom okrese, pravda, len priateĺské. Cez druhú svetovú vojnu (r. 1943) v rámci brannej výchovy učitelia školy so študentmi upravili futbalové ihrisko na Príhoni. Nebolo to vhodne miesto na hru, bolo na svahu, lopta z neho utekala. Nadšenci futbalu nelegálne „zaujali“ lúky súkromníkov „na Lúšku“. Postavili tam brány, ktoré im často majitelia zahadzovali do potoka. Hnutie futbalistov bolo živelné, bez akejkoľvek organizácie. Neskoršie ihrisko presídlili na Kňazovu lúku, kde pochodili podobne. Rozvoj futbalu nastal v roku 1954 po vzniku TJ SOKOL, keď sa podarilo získať nove trvalé ihrisko. Okrem futbalu si mladí ľudia zahrali volejbal (len priateľské zápasy) a stolný tenis – Potravné družstvo zakúpilo hrací stôl a šachy. Iné druhy športu sa v obci nepestovali. V roku 1977 vznikol pri Základnej organizácii Socialistického zväzu mládeže dievčenský futbalový krúžok. Futbal hrávali len príležitostne. Po nadviazaní družobných stykov s Dobraticami sa zúčastňovali na turnaji O putovný pohár Hory Prašivé, v ktorom zo 6 účastníkov získali 3. miesto. Krúžok v roku 1983 zanikol.
V obci sa uskutočňovali viaceré turnaje. Populárny bol turnaj IN memoriam Michala Vykroča na počesť zakladateľa fulbalu vo Velčiciach a turnaj O pohár predsedu JRD, na ktorom sa zúčasnili futbalové oddiely zlúčeného družstva JRD Svornosť Neverice. Od roku 1999 sa uskutočňuje futbalový turnaj O putovný pohár starostu obce. V r. 1987 a 1988 sa športová činnosť v obci rozšírila o ZRTV, ktorú so žiakmi materskej školy robila p. Rosinová. Zaktivizoval sa aj krúžok turistiky, vznikol l. ročník branno-športového popoludnia Súťaží celá rodina a pokračoval Beh oslobodenia.
Nová história velčického futbalu sa píše od roku 1954, od vzniku telovýchovnej jednoty SOKOL, keď bol oficiálny zrod organizovaného futbalu vo Velčiciach. Vtedy sa podarilo získať nové stále ihrisko na „farskej table“, kde je doteraz. Veľkú zásluhu na tom má Michal Vykroč. Prvým predsedom TJ bol Jozef Demo. Futbalové družstvo začalo hrávať v II. okresnej súťaži, ktorá mala dvanásť mužstiev a Velčice sa umiestnili na druhom mieste. Klub bol vo veľkej finančnej tiesni a aby mohli kúpiť siete na bránky, museli urobiť zbierku v obci. Na zápasy chodili na traktorovej vlečke alebo na voze ťahanom koňmi. V roku 1955 sa umiestnili v Il. okresnej súťaži na 2. mieste a postúpili do vyššej.
Neoficiálnym trénerom mužstva bol miestny farár Pavel Pánik. Neraz litánie odbavil hneď po omši, aby mohol odísť s futbalistami. Okrem prvého mužstva utvorili aj dorast. Predsedom TJ v r. 1954 – 1955 bol Štefan Eliáš. Futbal sa postupne presadil vo Velčiciach, stal sa populárnejší, viac ľudí chodilo na zápasy. Pretrvávajúce finančné ťažkosti futbalistov riešili často z výťažku divadiel a tanečných zábav.
V roku 1955 v kvalifikácii o postup do vyššej súťaže zvíťazili Velčice nad Iskrou Kňažice 3 : O a postúpili do l. okresnej súťaže – MO. V roku 1958 sa začala výstavba prvých šatní, ktoré boli v roku 1959 zastrešené. V tomto roku sa stal novým predsedom TJ Michal Dekan.
MO hrávali Velčice s prestávkami až do roku 1969, keď začal úpadok velčického futbalu, takže klesol až do IV. triedy. S úspešným účinkovaním našich futbalistov v 1. triede (MO) sa zo začiatku spájajú zaujímavé udalosti. V sezóne 1966/1967 hrával u nás študent VŠP Nitra Vlado Gabčo, ktorý bol výborným brankárom a na jeho výkony sa chodilo pozerať celé okolie, avšak prvý zápas 13. augusta 1967 mu nevyšiel, pretože sme prehrali s Tesárskymi Mlyňanmi 1 : 6. Zo začiatku sedemdesiatych rokov, z obdobia pádu velčického futbalu, treha spomenúť udalosť, ked‘ velčický rodák (O. Zaťko) na radu „tiež fanúšikov“ traktorom pooral ihrisko. Museli sme načas hrávať na náhradnom ihrisku za veľkostranskými humnami.
Po niekoľkých neúspešných pokusoch postúpiť vyššie sa to podarilo až v sezóne 1977 – 1978, keď A mužstvo postúpilo do 3. triedy.
Postup vybojovali títo hráči: Ján Rosina, Michal Demo, Július Králik, Štefan Domankuš, Ján Škulec, Milan Tonka, Michal Domankuš, Jozef Gahír, Ján Jánošov, Stanislav Karáč, Ján Veselovský, Marian Škulec,


Július Karáč, Marian Krajči, Pavel Zaťko,František Bačík,Jozef Rosina a funkcionári Matej Beňo,Jozef Gahír st.,Ján Dzian. Tu Velčice pôsobili do sezóny 1988-1889, keď sa im podarilo postúpiť do 2. triedy. V tejto sezóne dali funkcionári dohromady kvalitné mužstvo, ktoré počas celej sezóny prehralo iba jeden zápas, ale to až vtedy,keď štyri kolá pred skončením sezóny potvrdilo postup. Vtedy na pôde najväčšieho konkurenta na postup v Mankovciach vyhralo naše mužstvo 1 : O. Celú súťaž vyhralo so 7-bodovým náskokom pred Mankovcami, so 42 bodmi pri 19 vyhratých zápasoch, 4 remízach a spomínanej jednej prehre a skóre 74 : 15. Zo zaujímavých výsledkov tohto ročníka


stoja za povšimnutie víťazstvá v Prílepoch 6 : l, na Hostiach 4 : O, doma so Žitavanmi 6 : O, s Chočou 8 : O, s Čaradicami 8 : O. Najlepším strelcom bol Anton Šimon. Tento postup vybojovali hráči: Ján Dekan, Ľuboš Sumel, Roman Biric, Marián Krajči, Daniel Solárik, Vlado Eliáš, Jozef Kocián, Juraj Krajči, Rudolf Zachariáš, Milan Mozeš, Jaroslav Rosina, Ľuboš Krajči, Anton Šimon, Ján Šimon, Miloš Majlát, Jozef Gahír, s nasledovným vedením Ján Veselovský, Pavel Zaťko, Rudolf Zachariáš st., Ľubomír Gahír. V novej súťaži sme s účinkovaním našich futbalistov boli spokojní, pretože ako nováčik súťaže obsadili pekné 5. miesto. V tomto roku sa tiež po vel’kých problémoch podarilo zohnať pre futbalistov autobus, ktorý sa zakúpil od ŠL Topoľčianky. Najväčšiu zásluhu okrem členov výboru mal aj Štefan Eliáš a Štefan Tula zo Sĺažian. Finančné prostriedky poskytol aj SZZ, čo futbalisti odrobili zájazdmi. Významný pre T.I bol rok 1992, keď boli dané do užívania nové šatne a sociálne zariadenia. Pri tejto príležilosti sa konal turnaj za účasti Inlernacionálov Plasliky Nitra, TJ Mankovce a domácej TJ. K tomuto roku sa viaže aj medzinárodný futbalový zápas, na ktorom sa naši futbalisti zúčastnili v Rakúsku. Miestom stretnutia bolo mesto Heinburg. Najkrajší a najdojímavejší zážitok bol z toho, keď sme si pri prechádzke mestom prečítali plagát pozývajúci na tento zápas Heinburg – Velčice (Nitra), Czechoslovakei.


Rok 1993 je prvým rokom, keď futbalisti dostali prvú sadu dresov od sponzora. Bola ním stavebná firma VODOSTAV – Stanislav Orovnický zo Zlatých Moraviec. Tu však začalo obdobie horších účinkovaní v II. B triede, ktoré až vďaka reorganizácii a posilnením mužstva o cudzích hráčov neskončilo vypadnutím, ale naopak v sezóne 1997/1998 sme začali hrávať MO Zlaté Moravce, kde sme zaznamenali veľmi dobré umiestnenie, keď skončili na 2. mieste za suverénom súťaže FC ViOn, keď z 26 zápasov 13 vyhrali, 4 remízovali a 9 prehrali pri skóre 44 : 30 a s počtom bodov 43. Pri tejto príležitosti treba spomenúť, že v tom období bol trénerom FC ViOn Valér Švec, ktorý sa osobne zúčastnil na zápase na našom ihrisku. Nasledujúca sezóna bola pre Velčice tiež zaujímavá, pretože náš hráč Zdeno Studený vyhral súťaž o najlepšieho strelca súťaže, keď s 19 gólmi obsadil I. miesto. K najväčším úspechom velčického futbalu patrila sezóna 1999 – 2000, keď po jej skončení A mužstvo postúpilo do V. ligy, ktorá bola zložená z mužstiev okresov Zlalé Moravce, Nilra a Topolčany. O tento najväčší úspech Velčíc v doterajšej jeho histórii sa zaslúžili brankári: 1. Hejtmánek, D. Molnár, J. Čapo, obrancovia: R. Pšenák, P. Štós, M. Lintner, R. Šlehobr, P. Žigraj, P. Ribarič, R. Caban, J. Magát; stredopoliari: J. Krajči, L Pintér, R. Galovič, M. Paulov, M. Záhorský; útočníci: J. Kramár, Z. Studený, N. Pánik, Martin Jánošov, L. Juhás, M. Mankovecký. Realizačný tím: predseda – Ing. Ján Dekan, tajomník – Ing. Ľubomír Gahír, vedúci mužstva – Pavel Ribarič, tréner – Milan Galaba a hospodár – Pavel Pálenik.
Vplyvom reorganizácie v tejto súťaži Velčice účinkovali iba jednu sezónu, pretože po jej ukončení jedno mužstvo postúpilo do IV. ligy a tri mužstvá zostali hrať V. ligu, doplnené o mužstvá z okresov Galanta a Dunajská Streda. Ostatné mužstvá vypadli do svojich MO. Zaujímavosťou nášho účinkovania v V. lige bolo umiestnenie brankára 1. Hejtmánka v zostave sezóny.
Z času na čas nám radosť robili aj naši dorastenci, hlavne v sezóne 1985/1986, keď vyhrali svoju súťaž a v kvalifikačnom turnaji o postup do vyššej súťaže skončili na druhom mieste. Väčšiu radosť sme mali zo žiakov. Žiaci začali súťažne hrávať v sezóne 1990/1991 pod vedením trénera Jozefa Gahíra ml. Zaujímavosťou
tohto žiackeho mužstva boli dve veci. Prvá, aby mohli začať hrávať, zúčastnili sa na sústredení, na ktoré si zarobili na spoločne organizovanej diskotéke, a druhá, že z tohto žiackeho mužstva vyšiel hráč Calexu Zlaté Moravce Andrej Mikla, ktorý hral III. ligu a v súčasnosti hrá v Dusle Šala 1. ligu, a Ján Rosina ,ktorý hral za Calex Zlaté Moravce
a vybojoval s ním II. ligu. Najväčšiu radosť nám však urobilo žiacké mužstvo, ktoré sa začalo formovať pod vedením M. Mozeša. V zápasoch bolo vidieť, že sú to začiatočníci, čomu nasvedčovali aj výsledky.
Toto mužstvo na sebe poctivo a zodpovedne pracovalo a pod taktovkou nového trénera P. Pálenika v sezóne 2003/2004, t. j. v roku 50. výročia založenia organizovaného futbalu vo Velčiciach, dosiahlo svoj najväčší úspech, ked vyhralo svoju žiacku súťaž a postúpilo do baráže o krajskú súťaž. O tento úspech, ktorý je dosial‘ najväčší, sa zaslúžili: hráči – Lukáš Čapo, Ondrej Káčer, Kamil Krajči, Michal Beňo, Jozef Veselovský, Michal Zeman, Roman Rosina, Jaroslav Šurda, Juraj Homola, Michal Gahír , Tomáš Čapo, Miroslav Homola, Milan Hajnovič ,Matúš Varga, Martin Minár, Dávid Čapo, Mário Hudec, a realizačný tím : Pavol Pá1enik , Jozef Rosina a Mário Dobiáš.
Svoju súťaž vyhrali s 57 bodmi a skóre 134 : 17. Najlepším jesenným strelcom bol Milan Hajnovič, ktorý dal 32 gólov zo 74.
Vybudovali na ihrisku plechovú halu, ktorá v súčasnosti slúži pre potreby obce. V súčasnej dobe A mužstvo hrá II. triedu MO Zlaté Moravce a v sezóne 2006 – 2007 obsadilo 3. miesto, čo je od postupu do V. ligy po rokoch najlepšie umiestnenie. Dorastenci skončili ešte lepšie, keď obsadili 2. miesto. Žiaci 2007/2008
Dospelí 2008/2009

 SK Velcice

Žiaci 2009/2010

 

 

 

 

Tento obsah bol zaradený v Nezaradené. Zálohujte si trvalý odkaz.